Welk type zwembad kiezen?

Zwembaden zijn er in diverse types en afmetingen, de keuze van het type zwembad hangt ondermeer af van hoe vaak je het zwembad wil gebruiken, hoeveel budget je ervoor over hebt en hoe groot je tuin is.

Zwembaden onder 2.500 euro
Wie niet veel geld wil of kan uitgeven aan de aankoop of installatie van een zwembad, heeft legio keuze in opblaasbaden en opzetbaden.

Opblaasbare zwembaden zijn het goedkoopst, en vind je in bijna iedere speelgoedwinkel, tuincenter, doe-het-zelf zaak, tot zelfs de gewone supermarkt. Ze zijn de snelste manier om de kinderen tijdens hete zomerdagen direct waterpret te bezorgen. 's Morgens afhalen, opblazen, met water vullen en klaar. Nadien kan je je zwembadje direct weer aflaten en opbergen voor een volgende zomerpiek.

Opzetbaden zijn ook nog heel budgetvriendelijk en snel geplaatst, maar iets steviger en duurzamer dan de goedkoopste opblaasbaden. Opzetbaden worden meestal in de doe-het-zelf zaak of tuincenter als doe-het-zelf pakket aangeboden. Met de meegeleverde handleiding kan je stap-voor-stap de constructie met vast frame opzetten, de folie in het zwembad aanbrengen en vullen met water. Sommige iets stevigere modellen kan je gedeeltelijk of geheel ingraven in de tuin, waardoor het budgetbad er toch al wat meer als een echt zwembad uitziet.

Sinds enkele jaren maken de opblaasbare bubbelbaden hun sterke opmars. Deze bubbelbaden verwarmen ook het water en maken bubbels zoals een echte jacuzzi, terwijl een gewoon zwembad meestal niet opgewarmd kan worden. De bubbelbaden worden eenvoudig via het stopcontact op de elektriciteit aangesloten. Deze bubbelbaden kan je online bestellen op www.bubbelbadshop.be.

Zwembaden vanaf 5.000 euro
Iets duurder dan de opblaas- en opzetbaden zijn geprefabriceerde foliebaden. Een geprefabriceerd foliebad bestaat uit een - meestal - metalen frame waarin een kunststof folie gespannen wordt. Ook deze baden kunnen door de handige doe-het-zelver zelf geplaatst worden, maar worden ook door professionele zwembadbouwers aangeboden.

Zwembaden vanaf 10.000 euro
Een ander populair type zwembad is het monoblockzwembad. Voor een relatief betaalbare prijs krijg je een oerdegelijk zwembad dat er echt professioneel uitziet. het monoblockbad bestaat uit één polyester kuip, waarin reeds uitsparingen voor inlooptrap en technische zaken voorzien zijn. De kans op lekken is bij dit type zwembad zo goed als uitgesloten.

Zwembaden vanaf 25.000 euro
Monoblocks uit keramisch composiet hebben in grote lijnen dezelfde eigenschappen als de monoblockzwembaden uit polyster. Het verschil heeft vooral betrekking op de duurzaamheid en zit voornamelijk in de samenstelling. Keramisch composiet is osmosevrij, beter bestand tegen UV-straling en hogere temperaturen.

Bouwkundige foliebaden zijn net als geprefabriceerde foliebaden afgewerkt met een gekleurde isolerende folie. De basis van een bouwkundig foliebad is echter geen metalen frame, maar een bouwkundige constructie in beton. Hierdoor is een bouwkundig zwembad van dezelfde afmeting dubbel zo duur als een geprefabriceerd model. Het grote voordeel van een bouwkundig foliebad is de absolute vrijheid in afmeting, vorm, dieptes en afwerking, waardoor je het zwembad volledig op maat van je tuin kan afstemmen.

Zwembaden vanaf 50.000 euro
RVS of inox zwembaden zijn nog maar enkele jaren op de markt. Door de onverwoestbaren kwaliteit en luxueuse karakter wint dit type zwembad enorm aan populariteit. Een inox bad bestaat ofwel uit vlakke platen roestvrij staal die met naden aan elkaar gelast zijn, ofwel uit één plaat RVS die in de gewenste vorm geplooid wordt. Een RVS bad kan volledig op maat worden gemaakt, inclusief extra's zoals de vorm van de trap of een tegenstroomsysteem.

De meest exclusieve zwembaden zijn ongetwijfeld mozaïekzwembaden. Mozaïek is al reeuwenlang een populair materiaal om zwembaden mee te bekleden. Zelfs de welgestelde Romeinen kleedden hun zwembad al aan met deze kleine steentjes. De basis van een mozaïekbad is hetzelfde als bij een bouwkundig foliebad, met dat verschil dat de wanden worden aangekleed met mozaïektegeltjes in plaats van folie. http://www.blogger.com/img/blank.gifDoor het duurdere materiaal en hogere plaatsingskost van de mozaïektegels kan de pijs van een mozaïekzwembad al snel oplopen van enkele tienduizenden euro's tot meer dan 100.000 euro, maar je krijgt er dan ook een exclusief een kwalitatief hoogstaand zwembad voor dat een leven lang meegaat.

www.bubbelbadshop.be